Günümüz teknolojisinde ileri seviyeye haiz sistemler başka bir işletim sistemini sanal sistem ağı olarak çalıştırabilir. İşletim sistemini değişik işletim sistemi üstünden çalıştırmayı elde eden sanal makine kurulumu ile alakalı malumat vereceğiz. Günümüz dünyasında Windows, Linux, Amiga şeklinde işletim sistemleri mevcuttur. Windows 10 simulator işletim sistemi üstünden kurabileceğimiz sanal makineler ise bu değişik işletim sistemi programlarının sanal olarak çalıştırmasına imkân sağlamaktadır.
Eğer ki Windows 10 işletim sistemine sahipseniz bilgisayarınıza sanal makine oluşturabilirsiniz. Bu açılan sanal makine ile Ubuntu ve Linux şeklinde işletim sistemleri kullanabilirsiniz. Bu açılan değişik işletim sistemine haiz makineler yardımıyla; Windows güncellemelerini bilgisayarımıza kurmadan test edebiliriz. Mac marka bir bilgisayara haiz olmadan macOS işletim sistemini kullanabiliriz. Windows 10 simulator işletim sisteminde sanal makine programlarını kurabilmemiz için 64 bit Enterprise, Pro’ ya haiz olmamız gerekmektedir.
Sanal makine programını kurabilmemiz için Hyper-V programına haiz olmamız gerekmektedir. Hyper-V programını tam kesintisiz kullanabilmemiz için, Windows 10 lisanslı sürüme haiz olmamız gerekmektedir. Hyper-V den bahsedecek olursak; Microsoft’un günümüzde sanallaştırmaya yarayan programına Hyper – V ismi verilmektedir. Sanallaştırma uzmanlarının satın alınan ürünleri daha bereketli bir halde kullanmalarını elde eden teknolojidir. Günümüzde olmasa da eskiden bütün organizasyonlar fizyolojik ağlara sahipti. Her program için, bir sunucu verilmekteydi.
Windows 10 içinde sanal bir makine oluşturmak için değişik bir program da mevcuttur. Sıkça kullanılan VMware Workstation 16 Pro sürümüyle kolayca sanal makine oluşturabilirsiniz.
Windows 10 İşletim Sisteminde Sanal Makine Nasıl Kurulur?
İlk ilkin yapmamız ihtiyaç duyulan birinci adım başlat menüsüne sağ tık yaparak idareci sekmesine tıklamamız gerekmektedir. Açılacak olan Power Shell sekmesine sytem info yazınız ve entera basınız. Daha sonrasında sayfayı aşağıya indiriniz ve Hyper-V programının netice bölümüne ulaşınız. Başlat kısmından arama kısmına Hyper- V yazınız ve enter tuşuna basınız. Turn Windows features on oroff sekmesine tıklayın.
Önümüze gelecek olan sekmede Hyper- V yazısının yanında bulunan sekmeyi işaretleyiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonrasında bilgisayarımızı kapatıp, yine başlatınız. Bilgisayarımız açıldıktan sonrasında başlat menüsündeki arama bölümüne, Windows Yönetimsel Araçları yazarak, programı açınız. Açılan programda Hyper- V Quick Create seçeneğine tıklayınız. Tıkladıktan sonrasında karşımıza çıkan kısımda Create Virtual Machine sekmesinde listenen dört işletim sisteminden birini seçiniz.
Seçim yaptıktan sonrasında Hyper-V sanal bir makine olacaktır. Daha sonrasında Create Virtual Machine sekmesinden Local installation source seçeneğine tıklayınız. Bu işlemi yaptıktan sonrasında Change installation source bölümüne tıklayınız. İndirdiğimiz ISO dosyasını açınız. Create Virtual Machine sekmesine tıklayınız ve sonunda sanal makinamız kullanıma hazırdır. Böylece artık cihazınızdan yüksek düzeyde bir performans elde etmek noktasında mühim kazanımlara da haiz olmanız olası olacaktır.
Windows 10’da Kullanılan Sanal Makinalar Nelerdir?
VMware Workstation
Bu sanal makine fazlaca yönlülüğü, hızı yönüyle pazarın sunduğu en iyi sanal makinalarından birisidir. Tüm yeterlilik testleri kontrol edilmiştir ve hem de kurulumu da fazlaca kolaydır. İhtiyaçlarımızın tamamına karşılamaktadır. Windows 10 Simulator sisteminde oldukca kullanılmaktadır.
Virtualbox
Virtual Box, VM’nin bakımını ve çalıştırılmasını elde eden içinde oldukça fazla vasıf bulunduran bir sanal makinadır. Virtual Box birçok işletim sistemini desteklemektedir. Çalıştırabilmeniz için 30MB disk alanına ihtiyacımız vardır. Çok kuvvetli bir sanallaştırma yazılımı programına sahiptir.
HyperV
Hyper-V en fazlaca malum ve en fazlaca kullanılan sanal makinadır. 2008 senesinde piyasaya sürülmüştür. Windows 10 işletim sistemi için fazlaca erişebilir bir ara yüz bulunmaktadır. Kullanımı fazlaca basittir, bu yüzdende çokça tercih edilmektedir. İşletim sistemlerini kolayca sanallaştırmaya yaramaktadır. Hyper-V yalnızca 64 bit Windows 10 ile çalışmaktadır.
Hyper-V programını çalıştırabilmemiz için arama kısmına özellikler yazmamız gerekmektedir. Daha sonrasında da Windows özelliklerini aç ve kapat tıklamamız gerekmektedir. Windows 10 Simulator sisteminde en fazlaca kullanılan sanal makinalardan birisidir. Son zamanlarda bu türden cihazlara olan alaka de günden güne artış göstermektedir.
Citrix Hiper
Bu uygulama, masaüstü ve sunucuların sanallaştırılmasına yarayan optimize edilmiş bir sanallaştırma programıdır. Bu program yardımıyla canlı ortamları basitçe otomatikleştirebilirsiniz. Ve hem de dağıtabilirsiniz. Bu yazımızda Windows 10 Simulator sistemlerinden bahsetmiş bulunduk.
Windows 10 Simulator vasıf düzeyi yüksek olan bir ürün olarak ön plana çıkmaktadır. Bu vaziyet laf mevzusu ürünün son zamanlarda çoğunlukla tercih edilmesini de olası kılmaktadır. Özellikle yeni nesil teknolojilerle desteklenen Windows 10 işletim sisteminin ergonomik çözümleri ortaya koyduğunu anlatım etmek de olası olmaktadır.